Refibo


Blz: 268 - Prijs: €12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 9
Uw onderneming: fit en online

Marc Van den Dorpe is oprichter en zaakvoerder van het fiscaal-, boekhoud- en advieskantoor REFIBO. Hij staat ten dienste als mentor voor startende en gevestigde ondernemers. Hij deelt zijn kennis onder andere via seminaries. REFIBO hecht waarde aan evolutie en vervult in dit kader een voorbeeldrol. Marc Van den Dorpe is bezieler van het artificieel intelligent digitaal boekhouden binnen REFIBO.

“Uw onderneming: fit en online” is het negende exemplaar van de boekenreeks “Meer dan cijfers en letters”. In een samenleving waar de offline en online wereld zich met elkaar vermengen, heeft REFIBO alle informatie over het online en gecombineerd ondernemerschap van A tot Z verzilvert in dit boek. Dit boek dient niet om netjes opgeborgen te worden in uw boekenkast, maar als gebruiksvoorwerp. Naast de waardevolle informatie staat het boek boordevol praktische tips en duidelijke voorbeelden.

Zoals u weet, is de concurrentie op de (online) ondernemersmarkt bikkelhard. Ondanks e-commerce niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, is momenteel slechts één op de drie Belgische ondernemers online actief. Tijd dus voor actie. U heeft een groot concurrentieel voordeel indien u fit en online actief bent. Grenzen vervagen, “the sky is the limit”.

Dromen en denken over een (online) onderneming is gratis, maar ze verwezenlijken kost uiteraard geld. Indien u zelf niet over voldoende middelen beschikt, bij wie gaat u dan aankloppen? Hoe boezemt u vertrouwen in en overtuigt u potentiële investeerders? Een onderbouwd dynamisch financieel of businessplan helpt. Financiering kan gezocht worden bij vertrouwde kringen, de bank, de “crowd”, etc. Ook de overheid draagt haar steentje bij.

Ondernemers uit elke sector vinden relevante informatie en ondersteuning om hun (online) bedrijfsgebeuren op te starten of bij te schaven. Dit boek brengt inzichten en vaardigheden die u helpen bij een innovatieve start en een multidisciplinair voortbestaan.


Blz: 328 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 8
Fit aan de start op elke leeftijd

Marc Van den Dorpe is oprichter en zaakvoerder van het fiscaal-, boekhoud- en advieskantoor REFIBO. Hij staat ten dienste als erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken en fungeert als mentor voor startende en gevestigde ondernemers. Zijn jarenlange praktijkervaring als boekhouder, bedrijfsleider en lesgever staat garant voor verfrissende inzichten. Hij wordt daardoor gewaardeerd als bijzonder aanspreekpunt voor bedrijfsleiders uit diverse sectoren.

“Fit aan de start op elke leeftijd” is het 8 exemplaar van de boekenreeks ”Meer dan cijfers en letters”. De theoretische kennis, nuttige adviezen en haarfijne analyses worden geïntegreerd in dit must-have “ondernemersboek”.

Zoals u weet, is de concurrentie op de arbeids- en ondernemersmarkt bikkelhard. U heeft een groot concurrentieel voordeel indien u fit aan de start kan beginnen. En dit wanneer u omringt bent door de juiste raadgevers.

De redenen om een eigen onderneming op poten te zetten zijn talrijk. REFIBO wenst iedereen, op welke leeftijd dan ook, een vlotte start toe. Dit boek helpt de ondernemer succesvol te starten, te zijn en ook te blijven. Een grondige analyse van het stappenplan is cruciaal. Hoe maakt u het verschil? Verdiep u in de theorie, leer uit de voorbeelden en pas dit toe in de praktijk. Versterk uw kennis en overstijg die van anderen.

Hoe positioneert u zich t.o.v. de concurrentie? Hoe implementeert u concreet de e-factuur in uw onderneming? Waar dient u op te letten indien u kiest voor zelfstandige te worden in bijberoep? Kent u het verschil tussen zelfstandige en schijnzelfstandige? Waarom kiest u net voor een éénmanszaak of vennootschap? Welke ondernemingsvormen bestaan er? Welke formaliteiten dient u op uw checklist te plaatsen? REFIBO biedt u een duidelijk overzicht en bekijkt kritisch de voor- en nadelen.

Dit boek biedt zowel een theoretische omkadering als praktische tips. Ondernemers uit elke sector vinden relevante informatie en ondersteuning om hun bedrijfsleven op te starten, te stabiliseren of te optimaliseren. Dit boek brengt inzichten en vaardigheden die u helpen bij een vlotte start en een constructief voortbestaan.


Blz: 264 - Prijs: €12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 7
Kennis delen als fitte investering

Marc Van den Dorpe is boekhouder-fiscalist en zaakvoerder van fiscaal-, boekhoud- en advieskantoor REFIBO. Daarnaast staat hij ten dienste als erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Hij is lector aan het departement boekhouden-fiscale wetenschappen bij het CVO Panta Rei en fungeert als mentor voor jonge ondernemers. Voeg daarbij de jarenlange praktijkervaring als boekhouder, bedrijfsleider en vertrouwenspersoon en u bekomt een ideale mix die inspireert voor boeiende spreekbeurten, objectieve analyses en bruikbare adviezen.

‘Kennis delen als fitte investering’ is de zevende editie van de boekreeks ‘Meer dan cijfers en letters’. Het is een bundeling van economische, boekhoudkundige en sociale thema’s die in mensentaal worden uiteengezet. Zowel de startende als gevestigde zelfstandige voorzien we van praktische adviezen en nuttige tips naast de theoretische omkadering.

In dit boek gaan we van start met een uitgebreide bespreking over de btw-plicht voor advocaten. Hierbij wordt op een heldere wijze de wetgeving
uit de doeken gedaan, waarna praktische formaliteiten worden toegelicht. Naderhand gaan we dieper in op de digitale uitdagingen van 2014: de e-commerce en de e-factuur. Voorts analyseren we het geregistreerd kassasysteem en de hiermee gepaard gaande omwentelingen in de horecasector. Aansluitend bekijken we de eenmaking van het statuut voor arbeiders en bedienden alsook het tweeledig statuut van de student-ondernemer. Als kers op de taart schetsen we het landschap van de ondernemers in Vlaanderen, benadrukken we de voordelen en maken we u attent op valkuilen. We lichten als laatste de inmiddels befaamde REFIBO-lijst met aftrekbare beroepskosten toe. 

‘Meer dan cijfers en letters’ is meer dan enkel theorie. De recente inzichten en verzamelde kennis zorgen er voor dat u en uw onderneming praktisch een stapje voor zijn. Wij delen graag onze kennis met u.


Blz: 250 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 6
Een lengte voor met een fitte onderneming

Marc Van den Dorpe is boekhouder-fiscalist en zaakvoerder van fiscaal-, boekhoud- en advieskantoor REFIBO. Daarnaast staat hij ten dienste als erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Tevens is hij lector aan het departement boekhouden-fiscale wetenschappen bij het CVO Panta Rei en fungeert als mentor voor jonge ondernemers. Voeg daarbij de jarenlange praktijkervaring als boekhouder, bedrijfsleider en vertrouwenspersoon en u bekomt een ideale mix die inspireert voor boeiende spreekbeurten, objectieve analyses en bruikbare adviezen.

‘Een lengte voor met een fitte onderneming’ is de zesde boek in de boekreeks ‘Meer dan cijfers en letters’. Het is een bundeling van economische thema’s die in mensentaal worden uiteengezet. Zowel startende als gevestigde zelfstandigen voorzien we van toepasbare adviezen en nuttige tips en dit naast de theoretische benadering.

In dit boek gaan we van start met een uitgebreide bespreking van de aangepaste wet aangaande de continuïteit van ondernemingen. Hierbij wordt op een overzichtelijke manier de wetgeving uit de doeken gedaan, waarna praktische vragen worden toegelicht zowel vanuit de invalshoek van de klant als vanuit het perspectief van de leverancier. Daarna analyseren we de eenmanszaak en de verschillende vennootschapsvormen met daaropvolgend de formaliteiten die noodzakelijk zijn bij de opstart van een onderneming evenals de boekhouding. Voorts gaan we dieper in op de factuur aangezien de impact van een niet-conforme factuur vaak wordt onderschat. Aansluitend nemen we de wettelijke betalings– en verjaringstermijn van een factuur onder de loep evenals de factuurvoorwaarden. Als kers op de taart kan u in dit boek een antwoord terugvinden op de vraag hoe u fiscaal aftrekbaar kan sponsoren. Uiteraard mocht de REFIBO-lijst met aftrekbare beroepskosten hier niet ontbreken. Het laatste deel wordt gewijd aan de uitgebreide cashflow. Enkele misopvattingen over de cashflow worden uit de doeken gedaan, waarop vervolgens de betekenis en berekening van de uitgebreide cashflow wordt behandeld.

‘Meer dan cijfers en letters’ is meer dan enkel theorie. De nieuwe inzichten en vergaarde kennis zorgen ervoor dat u en uw onderneming een stapje voor zijn.


Blz: 300 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 5
Onderneem met kennis en wees financieel fit

‘Onderneem met kennis en wees financieel fit' trekt als vijfde boek in de boekenreeks 'Meer dan cijfers en letters' de succesformule van zijn vier voorgangers door. Ook ditmaal is het boek geschreven vanuit de omgang met ondernemers en worden verschillende economische thema's in mensentaal uitgediept.

Dit boek start met een begrijpbare uiteenzetting van het erfrecht, wat de nodige inzichten biedt voor het tweede deel dat de overdracht van familiale ondernemingen en vennootschappen behandelt. Elke onderneming streeft doestellingen na. Ontdek in deel drie wat interne audit voor u als ondernemer kan betekenen. De tijd waarin alles nog op papier moest gebeuren, is voorbij. Wij maken u als lezer wegwijs in het digitale tijdperk.

Deel vijf behandelt twee actuele topics: de anti-misbruikbepaling en de 'monsterboete' van 309%. Na het lezen van deel zes hebben 'voordelen alle aard' voor u geen geheimen meer en in het daaropvolgende deel krijgt u inzicht in de boekhoudkundige aspecten van kortingen en cadeaucheques. Als ondernemer krijgt u te maken met klanten die niet of te laat betalen. Vandaar dat er ook aan deze problematiek een deel is gewijd. Ten slotte beantwoorden we de vraag van feitelijke samenwoners of trouwen de enige manier is om in hun huis te blijven wonen na een overlijden, en is ook in deze editie de REFIBO-lijst met aftrekbare kosten toegevoegd.

Naast de theoretische omkadering leest u in de boeken 'meer dan cijfers en letters' telkens nuttige tips en implementeerbare adviezen.


Blz: 271 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 4
Duurzaam fit door financieel inzicht

‘Duurzaam fit door financieel inzicht is de vierde telg in de reeks ‘Meer dan cijfers en letters’. Het concept is ongewijzigd gebleven. Ook in dit deel mag u zich verwachten aan een beknopte en heldere uitzetting van economische thema’s voor zowel de beginnende als de gevestigde ondernemer. Daarbij voorzien we handige tips en praktische adviezen, bovenop de theoretische uiteenzetting.

Dit boek bevat een uitgebreid deel over de fiscale behandeling van onroerende goederen. Wij belichten hierbij specifiek de huur, aankoop en bouw van een pand binnen een professionele context. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan vruchtgebruik en recht van opstal. In het daaropvolgende deel komen enkele topics aanbod omtrent de btw, waaronder de nieuwe btw-regel op de aankoop van een bijhorend terrein. We wijden ook een deel aan de welzijnswet, met aandacht voor de nakende sociale verkiezingen en we ontrafelen de basis voor het opstellen en beheren van een goed budget. Als uitsmijter in dit boek natuurlijk de REFIBO-lijst met aftrekbare kosten.

Wij ontvingen heel wat positieve beoordelingen van ondernemers. Zij waren aangenaam verrast over de toegankelijkheid van de behandelde items in de voorgaande boeken en de inzichten die ze verworven hebben omtrent de economische topics. Wij nodigen u uit om dit boek als toolkit te gebruiken, waarbij de aangereikte handvaten de mogelijkheid bieden om de performantie van uw organisatie te verbeteren en de duurzaamheid ervan te borgen.


Blz: 288 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 3
Financieel fit in moeilijke tijden

'Financieel fit in moeilijke tijden' is een waardige opvolger in de reeks van reeds gepubliceerde boeken. Het is een bundeling van essentiële economische onderwerpen en aandachtspunten die zowel de beginnende als de gevestigde ondernemer aanbelangen.

In dit boek komt u te weten hoe u de verschillende vennootschapsvormen op de meest efficiënte wijze kan gebruiken en welke de voor- en nadelen zijn van het werken met een managementvennootschap. Er is een deel die de aandachtspunten bij de opvolging binnen familieondernemingen toelicht. De wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO) wordt getoetst en toegepast in de praktijk. De nieuwe btw-regels sinds 1 januari 2010 en als kers op de taart, de aftrekbaarheid van de beroepsuitgaven 2010, komen eveneens aan bod met uitgebreide voorbeelden en onmisbare tips.

Ondernemers uit iedere sector van de economie vinden bruikbare en relevante informatie die helpen het bedrijfsbeleid te optimaliseren. Hierdoor zorgt dit boek voor nieuwe kennis en inzichten die u steunen en uw bedrijf, zelfs in moeilijke tijden, financieel fit houden.


Blz: 272 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Meer dan cijfers en letters 2
Hou uw onderneming financieel fit

'Hou uw onderneming financieel fit' is het tweede boek dat in dit kader wordt gepubliceerd. Het is een bundeling van cruciale topics voor elke startende en gevestigde bedrijfsleider. Het boek vormt dan ook een strategische hoeksteen voor blijvend financieel succes.

U komt in verstaanbare taal alles te weten over hoe u een bedrijf in moeilijkheden herkent, het optimale debiteurenbeheer, de war for talent en hoe deze te winnen, het probleem van de "langdurig zieken" in uw onderneming, de juridische context van uw onderneming, btw-aftrekbaarheid, enzovoort.

Het boek geeft zowel een theoretische omkadering als praktische tips en bruikbare adviezen. Ondernemers uit elke economische sector vinden relevante informatie en ondersteuning om hun bedrijfsbeleid te optimaliseren. Dit boek brengt dan ook nieuwe inzichten en vaardigheden die u helpen uw onderneming financieel fit te houden.


Blz: 174 - Prijs: € 12,00 - Auteur: Marc Van den Dorpe
Niet meer leverbaar
Meer dan cijfers en letters
Een leven lang financieel fit

'Meer dan cijfers en letters' is een bundeling van enkele cruciale economische onderwerpen die aan bod komen in de maandelijkse REFIBO seminaries. Het boek vormt een strategische hoeksteen voor blijvend financieel succes.

Ondernemers uit elke economische sector vinden in deze praktijkgids relevante informatie en ondersteuning. Het bevat duidelijk gemarkeerde paragrafen met voorbeelden, die u helpen om financiële en administratieve vaardigheden, perspectieven en opvattingen te ontwikkelen.

Waar cijfers en letters eindigen, start de ontdekkingsreis naar drie economische pijlers: recht, fiscaliteit en boekhouding. 'Meer dan cijfers en letters' zorgt ervoor dat u deze pijlers naar waarde schat, streeft naar persoonlijke effectiviteit en uw onderneming financieel fit houdt.