Refibo

Binnenkort goedkoper fietsen?

De btw op fietsen en elektrische fietsen is verlaagd van 21% naar 6%. Goed nieuws met de zomer in aantocht. Maar genieten we nu onmiddellijk al van een korting van 15%?

Milieuvriendelijke maatregel. De PS heeft het wetsvoorstel ingediend met het oog op het bevoordelen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Dit voorstel werd goedgekeurd.

De verlaging van de btw zou de fiets en de elektrische fiets een stuk goedkoper maken, waardoor deze aantrekkelijker moet worden en dus meer mensen geneigd zullen zijn om een (elektrische) fiets te kopen en gebruiken.

Uitstellen aankoop. Een aankoop van een fiets of elektrische fiets uitstellen is niet onmiddellijk een goed idee. De reden hiervoor is de volgende: het goedgekeurde wetsvoorstel moet eerst aan de beoordeling van de Europese Commissie worden voorgelegd.

Goedkeuring Europese Commissie. Het wetsvoorstel moet worden voorgelegd ter  goedkeuring aan de Europese Commissie, aangezien de btw verlaging aanleiding zou kunnen geven tot oneerlijke concurrentie tussen de verschillende Europese lidstaten. Slechts indien de verlaging geen aanleiding geeft tot oneerlijke concurrentie zal de Europese Commissie haar fiat geven. Echter, we spreken hier niet over een periode van weken, maar wel van maanden… Dus niet meer voor de zomer.

Alternatief. Het is ook goed mogelijk dat de Europese Commissie het nut van de verlaging van het btw tarief inziet. In dat geval kan de Europese Commissie een initiatief uitvaardigen waardoor de btw- verlaging onmiddellijk in alle landen toepasselijk is.

Meer info. Refibo bvba helpt u graag met verdere vragen omtrent deze materie. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer + 32 9 223 31 54 of per e-mail op het onderstaande e-mailadres: studiedienst@refibo.be

 

Laatste revisie
03/06/2019 16u43

Publicatie datum
03/06/2019 16u43

Meer info